Torngasak © 2006 2010

wpca1b9abf.png

wp195cb09c_0f.jpg

wp726e7207.png

De Labrador Retriever stamt af van meerdere hondenrassen die door de Engelsen en Portugezen per schip naar Canada zijn meegenomen.

Door de verschillende rassen (naar alle waarschijnlijkheid geen inheemse) te kruisen trachtte men de voor dat gebied meest geschikte jacht en werk-hond te fokken.

Zo ontstond een hond die geschikt was voor de eendenjacht en jacht in moerassige gebieden en welke zelfs in staat was visnetten te verslepen en binnen te halen. Het moest een sterke, weer en water-bestendige, harde, niet al te grote en vooral verdraagzame hond zijn welke graag langere tijd aaneengesloten voor zijn baas kon en wilde werken.

 

Dit zijn nog steeds belangrijke eigenschappen waaraan de Labrador Retriever moet voldoen.

 

Deze honden werden om hun kwaliteiten later door de Engelse adel weer naar Engeland gehaald om dienst te doen als apporterende jachthond .

 

In het begin van de negentiende eeuw zijn door fokprogamma’s de eerste uiteindelijke Labrador Retrievers voortgekomen welke eerst “St. Johns Honden” genoemd werden.

De Labrador Retriever is in 1903 door de Engelse ‘Kennel Club’ officieel geregistreerd als erkend honden-ras.

 

* Een meer uitgebreide uitleg over het ontstaan van de “Labrador Retriever” kunt u vinden in het boek  “De Labrador Retriever” uitgegeven door de “Nederlandse Labrador Vereniging”  

 

 

 

 

 

 

Waarom hebben wij gekozen voor de kennel-naam Torngasak?

 

De Labrador Retriever heeft zijn oorsprong op Labrador (Canada). De oorspronkelijke bewoners van Labrador zijn de Inuits (Eskimo's).

De Inuit-mythologie kent vele goden en geesten (spirits). Één van deze spirits is Torngasak. Volgens de overlevering staat deze spirit voor ‘alles wat van nature goed en behulpzaam is voor de mens’.

Wij vinden deze beschrijving zo goed aansluiten bij het karakter van de Labrador Retriever dat wij ‘Torngasak’ gekozen hebben als onze kennel-naam.

wpe663f196.png